Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
nieokreślona
(1)
Placówka
Oddział dla Dzieci
(5)
Czytelnia
(5)
Autor
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(3)
Guichard Jack (1946- )
(3)
Jugla Cécile
(3)
Jugla Cécile. Przygody z nauką
(3)
Simon Laurent (1979- )
(3)
Arct Jacek (1939- )
(1)
Canavan Thomas (1956- )
(1)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(1)
Geisslinger Gerd
(1)
Grotthus Bartosz
(1)
Hanas Bogumiła
(1)
Malinowska Barbara (1957- )
(1)
Menzel Sabine
(1)
Moore John T
(1)
Mutschler Ernst (1931- )
(1)
Nowak Barbara (farmacja)
(1)
Pawlak Dariusz
(1)
Piekara Arkadiusz Henryk (1904-1989)
(1)
Pytkowska Katarzyna
(1)
Ruth Peter
(1)
Schmidtko Achim (1972- )
(1)
Sienkiewicz-Oleszkiewicz Beata
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Sosnowska Katarzyna (farmacja)
(1)
Sugiero Joanna
(1)
Słupski Wojciech
(1)
Topczewska Joanna
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Wolańczyk Franciszek
(1)
Zarawska Patrycja (1970- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
Szkoły wyższe
(4)
0-5 lat
(3)
9-13 lat
(2)
Dermatolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Lekarze
(1)
Lekarze medycyny estetycznej
(1)
Młodzież
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Eksperymenty
(4)
Alergeny
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Biopaliwa
(1)
Chemia
(1)
Cukier
(1)
Farmakologia
(1)
Kosmetyki
(1)
Nauczanie chemii
(1)
Odżywianie
(1)
Papier
(1)
Pasożyty
(1)
Powietrze
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Sól kamienna
(1)
Toksykologia
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Opracowanie
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Podręcznik
(3)
Broszura
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1234)
Kultura i sztuka
(444)
Edukacja i pedagogika
(433)
Hobby i czas wolny
(251)
Medycyna i zdrowie
(246)
Chemia
(10)
Literaturoznawstwo
(230)
Socjologia i społeczeństwo
(212)
Biologia
(151)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(148)
Psychologia
(144)
Kultura fizyczna i sport
(141)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(138)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(123)
Religia i duchowość
(120)
Podróże i turystyka
(119)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(98)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(85)
Geografia i nauki o Ziemi
(81)
Kulinaria
(77)
Rozwój osobisty
(77)
Etnologia i antropologia kulturowa
(64)
Językoznawstwo
(55)
Inżynieria i technika
(54)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(46)
Informatyka i technologie informacyjne
(45)
Architektura i budownictwo
(42)
Ochrona środowiska
(40)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(35)
Transport i logistyka
(34)
Fizyka i astronomia
(31)
Nauka i badania
(28)
Styl życia, moda i uroda
(27)
Zarządzanie i marketing
(24)
Filozofia i etyka
(21)
Matematyka
(20)
Media i komunikacja społeczna
(20)
Rolnictwo i leśnictwo
(20)
Archeologia
(12)
Dom i ogród
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(11)
Filozofia i etyka DBN
(3)
Kultura fizyczna i Sport
(2)
Autobiografia
(1)
Edukacja i pedagogika DBN
(1)
Historia n
(1)
Językoznawsto
(1)
Kultura i Sztuka
(1)
Literaturoznawsto
(1)
Literaturoznawstwo DBN
(1)
Medycyna
(1)
Medycyna i zdowie
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Prawo i systemy prawne
(1)
Religia
(1)
Thriller
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wiedza o kosmetykach : podstawy / Jacek Arct, Katarzyna Pytkowska. - Wrocław : Edra Urban & Partner, 2021. - VII, [1], 103 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Książka jest monograficznym opracowaniem, omawiającym podstawy chemii kosmetycznej oraz wybrane zagadnienia recepturowania i obrotu kosmetykami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jest wiele książek, które pokazują doświadczenia naukowe dla dzieci. Ta książka - uwaga! - nie powiela schematów. Przedstawia 50 zagadnień z dziedziny fizyki i wyjaśnia je za pomocą nowo opracowanych doświadczeń, które każde dziecko może bezpiecznie wykonać samodzielnie w warunkach domowych. Magnetyzm, elektryczność, światło i dźwięk, siły - te i inne działy fizyki okażą się nie tylko ciekawe, lecz także łatwe do zrozumienia. Proste wyjaśnienia i kolorowe ilustracje sprawią, że doświadczenia się udadzą, a czytelnik poczuje się jak mały Einstein. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukier / tekst: Cécile Jugla, Jack Guichard ; ilustracje: Laurent Simon ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Wydanie I. - Warszawa : Harperkids, 2021. - [1], 24, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Tytuł oryginału: Le sucre. Tytuł oryginału cyklu: La science est dans... Na okładce: 10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń!.
Czy można zmusić olej do tańca, a wodę do wspinaczki? Dlaczego słodkie rzeczy się lepią, a podgrzany cukier ciemnieje? Jak skurczyć jabłko, zrobić karmelki, cukier w kostkach i lizaka? Dzieci zadają mnóstwo pytań, bo są z natury ciekawe i chcą zrozumieć, jak działa świat. Mali czytelnicy wykorzystują najprostszy składnik – jakim jest cukier - i za jego pomocą sami odkrywają podstawowe prawa nauki, przy okazji świetnie się bawiąc. Przygody z nauką to seria nowoczesnych książek zachęcających do samodzielnego eksperymentowania i wyciągania wniosków. Jej bohaterami są dzieci, angażujące czytelników do zabawy. Każda zawiera 10 prostych, ciekawych, dostosowanych do wieku doświadczeń z użyciem powszechnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Papier / tekst: Cécile Jugla, Jack Guichard ; ilustracje: Laurent Simon ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Wydanie I. - Warszawa : Harperkids, 2021. - [1], 24, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Tytuł oryginału: Le papier. Tytuł oryginału cyklu: Le science est dans. Na okładce: 10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń!
Czy można jeść papier? Da się przekroić banana kartką? Dlaczego kulka papieru spada szybciej niż arkusz? Dzieci zadają mnóstwo pytań, bo są z natury ciekawe i chcą zrozumieć, jak działa świat. Warto to wykorzystać, zachęcając je do poszukiwania odpowiedzi za pomocą kreatywnych zabaw. Inspiracji można szukać w nowoczesnej serii książek Przygody z nauką. Każda część zawiera 10 prostych ale fascynujących eksperymentów, które są dostosowane do wieku przedszkolaków i początkujących uczniów. Mali czytelnicy, wykorzystując proste składniki, sami odkryją podstawowe prawa nauki, przy okazji świetnie się bawiąc. Dzięki temu łatwiej przyswoją wiedzę i polubią uczenie. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
Tytuł oryginału: Le sel. Tytuł oryginału cyklu: Le science est dans. Okłada wliczona w paginację. Na okładce: 10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń!.
Dlaczego woda słona i słodka zamarzają w innych temperaturach? Co robi ryż w solniczce? Czym odsolić wodę morską? Jak sól pomaga w farbowaniu? Oto wspaniała książeczka dla starszaków i uczniów pierwszych klas szkoły podstawowej, pełna pomysłów na fascynujące zabawy, dzięki którym dzieci będą samodzielnie dokonywać naukowych odkryć. Zamiast skomplikowanych wyjaśnień, autorzy proponują małym odkrywcom serię dziesięciu eksperymentów z solą i łatwo dostępnymi przedmiotami codziennego użytku. Przystępna forma, prosty, zrozumiały język i zabawne ilustracje rozbudzą w dzieciach ciekawość i miłość do nauki. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 00 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia / John T. Moore ; [tłumaczenie Joanna Sugiero]. - Wydanie 2. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, 2015. - 344 strony: ilustracje ; 23 cm
(Dla Bystrzaków)
Forma i typ
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Tytuł oryginału : Chemistry for Dummies, 2010.
Książka w łatwy i przyjemny sposóbpomoże czytelnikowi opanować podstawy chemii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Farmakologia z elementami toksykologii to podręcznik:: AKTUALNY - Omówiono nowe substancje lecznicze oraz najnowsze wyniki badań leków już stosowanych KRYTYCZNY - Ocenę leków sporządzono na podstawie obiektywnych badań, medycyny opartej na faktach, wytycznych towarzystw naukowych DLA STUDENTÓW - Najnowsze i najlepsze źródło wiedzy przed egzaminem z farmakologii, farmakologii klinicznej i toksykologii DLA PRACOWNIKÓW OCHRONY ZDROWIA - Publikacja umożliwia uzyskanie informacji o możliwościach i ograniczeniach współczesnej farmakologii. [okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 53/54 (3 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biopaliwa : pozyskiwanie i stosowanie / Franciszek Wolańczyk. - Krosno : Wydawnictwo i Handel Książkami "KaBe", 2022. - 185, [2] strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Treść książki stanowią opisy sposobów pozyskiwania i wykorzystywania do produkcji energii cieplnej biopaliw stałych, ciekłych i gazowych uzupełnione omówieniem procesów fizyczno-chemicznych w ich powstawaniu i spalaniu. Adresatami książki są osoby zaangażowane w sprawy pozyskiwania i stosowania biopaliw. Może być ona cenną pomocą dla studentów wyższych uczelni technicznych, a także dla uczniów techników odpowiednich kierunków nauczania. [naukowa.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej