Jarosz Mirosław (1957- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Biblioteka główna
(1)
Czytelnia
(2)
Autor
Sekuła Aleksandra
(777)
Ostromecka Jadwiga (1959- )
(503)
Kozioł Paweł
(481)
(jp)
(375)
Kowalska Dorota
(305)
Jarosz Mirosław (1957- )
(-)
Konopnicka Maria
(283)
Kotwica Wojciech
(260)
Sienkiewicz Henryk
(210)
Markusz Katarzyna (1982- )
(201)
Steel Danielle (1947- )
(197)
Zarawska Patrycja (1970- )
(194)
Fabianowska Małgorzata
(175)
Słowacki Juliusz
(173)
Pycka Justyna (1976- )
(163)
Boy-Żeleński Tadeusz
(156)
Roberts Nora (1950- )
(155)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(154)
Prus Bolesław
(154)
Baczyński Krzysztof Kamil
(146)
Dug Katarzyna
(140)
Steć Marlena
(139)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(133)
Wyszomierska Klaudia
(133)
Trzeciak Weronika
(132)
Kraszewski Józef Ignacy
(129)
Gontarz Bożena
(119)
Orzeszkowa Eliza
(118)
Sandemo Margit (1924-2018)
(113)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(111)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(108)
Drewnowski Jacek (1974- )
(104)
Waszczuk Kamil (1994- )
(104)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(103)
Napierski Stefan
(103)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(100)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(97)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(95)
Webb Holly
(93)
Shakespeare William. (1564-1616)
(91)
Żeromski Stefan
(89)
Disney
(88)
Dybowska Katarzyna
(87)
Mickiewicz Adam
(85)
Stanecka Zofia (1972- )
(84)
Kwiek Wiesława (1961- )
(83)
Barillé Albert (1921-2009)
(82)
Fabisińska Liliana (1971- )
(82)
(i)
(81)
Asnyk Adam
(80)
Czechowicz Józef
(80)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(79)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(78)
Dowgiałło-Tyszka Joanna
(78)
Mróz Remigiusz (1987- )
(78)
Marlier Marcel (1930-2011)
(76)
Baudelaire Charles
(74)
Beaumont Émilie (1948- )
(74)
Christie Agatha (1890-1976)
(74)
Możdżyńska Aldona
(74)
Iwaszkiewicz Jarosław
(72)
King Stephen (1947- )
(71)
Szulc Andrzej
(71)
Popławska Anna
(69)
Sadowska Elżbieta
(69)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(68)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(68)
Norwid Cyprian Kamil
(67)
Oklejak Marianna (1981- )
(66)
Filipek Justyna (1987- )
(65)
Gontarz Bożena (1978- )
(65)
Głowińska Anita
(65)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(65)
Olejnik Donata
(65)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(63)
WaKr
(63)
Włodarczyk Barbara
(63)
Zimnicka Iwona (1963- )
(63)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(63)
Kołodziej Katarzyna (1975- )
(62)
Lech Justyna
(62)
Ross Tony (1938- )
(62)
Mazan Maciejka
(61)
Usenko Natalia (1969- )
(61)
Górski Wojciech (1971- )
(60)
Kwiatkowska Katarzyna
(60)
Dobrowolski Patryk
(59)
Gałczyński Konstanty Ildefons (1905-1953)
(59)
Marciniakówna Anna
(59)
Kledzik Emilia (1982- )
(57)
Masterton Graham (1946- )
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Tuwim Julian (1894-1953)
(57)
Polkowski Andrzej
(56)
Wyspiański Stanisław
(56)
JO
(55)
Kownacka Maria (1894-1982)
(55)
Reymont Władysław Stanisław
(55)
Czarnecki Krzysztof
(54)
Grisham John (1955- )
(54)
Lindgren Astrid
(54)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Temat
Artretyzm
(1)
Dietetyka
(1)
Hiperurykemia
(1)
Niedoczynność tarczycy
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Starzenie się
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie 1-4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makroi mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.Spis treściWstępSytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Co rozumiemy przez starzenie się organizmua Przyczyny niedoboru makroi mikroskładników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów zażywanie suplementów u osób w wieku starszym. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613/614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dna moczanowa: porady lekarzy i dietetyków / Lucyna Pachocka, Mirosław Jarosz. - Wydanie 1- 12 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018. - 123 strony : ilustracje ; 20 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia zaleca)
Autorzy książki szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej